Thursday, January 18, 2007

Greşeală şi corectitudine în media audio-video
Fie că se prezintă un jurnal de televiziune sau o emisiune , fie că se scrie un articol într-un ziar de fiecare dată trebuie să fim atenţi la modul de exprimare. Din păcate sunt frecvente greşeli de exprimare făcute fie din necunoaştere fie din neatenţie. Uneori aceste greşeli sunt sesizate iar cei care le-au facut îşi cer scuze faţă de telespectatori, alteori aceştia apar la diferite emisiuni care îi urmaresc şi încearcă să îi facă să îşi corecteze greşelile.
Chiar dacă sunt greşeli minore acestea determină propoziţia să capete alt sens, astfel în cadrul unui jurnal să spui că bananele au acostat pe mal în loc de balene nu este un lucru prea plăcut. Se pare că nici comentatorii sportivi nu sunt scutiţi de greşeli astfel afirmându-se că "minus 2 grade arată cesul de pe tabela de marcaj". Să fi fost aşa de frig afară astfel încât comentatorul să afirme acest lucru?
Aşteptările pe care le avem de la prezentatorii tv, şi nu numai, ne sunt de cele mai multe ori înşelate. Acei oameni cu aşa zise, calităţi de vorbire coerentă şi corectă, fac adeseori greşeli grave de exprimare. Nu numai că încurcă uneori nume, locuri, aşezări, dar se întamplă să nu facă acordul sau să pronunţe cele mai banale pleonasme.
Observăm că cele mai multe greşeli de exprimare sunt în emisiunile de ştiri. De aceea noi nu ne putem explica erorile comise. Se ştie că în studiourile de ştiri, şi nu numai, există prompter . Poate că stresul si graba sunt de vină. Dar nici acestea n-ar trebui să fie o scuză, mai ales la prezentatorii cu experienţă. Şi acum întrebarea este: DE CE SE FAC TOTUŞI ASEMENEA GREŞELI?
  • "Membrii comisiei speciale a penitenciarului au propus eliberarea eliberata a lui M.Cozma."-Antena 1, Observator
  • "Sunt extrem de bine delimitate locurile destinate tehnicii extrem de multe care este prezentă aici în Piaţa Universităţii"-TVR 1, Jurnalul TVR
  • "Îşi doresc să nu se despărţească"-PRO TV, Dansez pentru tine
  • "Mi-a făcut plăcere să colaborăm împreuna"-PRO TV, Dansez pentru tine
  • "Televiziunea şi radioul e un drog"

Sunt foarte multe perle pe care vă invităm să le citiţi. În ultimul timp, majoritatea posturilor de televiziune şi-au făcut loc în grila de programe şi pentru emisiunile cu caracter formativ, fiind vorba mai exact de emisiunile care abordează şi încearcă să corecteze greşelile făcute de prezentatorii de ştiri sau alte emisiuni cum ar fi:" Cronica carcotaşilor" pe care o puteţi urmări miercurea pe Prima tv începînd cu orele 20 şi "Greşelile noastre " difuzată sîmbăta pe Realitatea tv.

No comments: