Sunday, May 20, 2007


Rolul perturbator/(in)formativ al NTCI







Noiile tehnologii de comunicare şi informare(NTCI) ne-au acaparat universul şi ne-au determinat să ne petrecem foarte mult timp în preajma lor. Tehnologia a evoluat şi ne oferă astazi o gamă largă de informare. Termen aproape necunoscut publicului larg în urmă cu mai puţin de un deceniu, Internetul este astăzi una din principalele modalităţi de comunicare şi informare a lumii moderne. Conform unui raport realizat de Pricewaterhouse Coopers, rata creşterii numărului de utilizatori de internet din România este de un milion pe an. În 2006 5,5 milioane de români au accesat internetul.

NTCI ne-au determinat să evadăm din lumea cotidiană pătrunzand într-o lume virtuală care ne facilitează obţinerea de informaţii din orice domeniu. Impactul internetului în cultură, societate şi economie are următoarele efecte: simplificarea proceselor de muncă şi comunicare, reducerea costurlor, lucrul în grup, creativitatea colectivă, stabilirea unor legături la nivel mondial şi accesul la impresionante surse de informare.

În multe studii se constată totuşi că forţa hipnotică şi apariţia dependenţei în cazul internetului este mult mai puternică decât în cazul vizionării TV. Cu cât mintea este mai puternic captivată în această lume ficţională, cu atât oamenii se simt mai puţin dispuşi şi capabili să ducă o viaţă normală, renunţând la orice altă activitate chiar şi să-şi mai procure hrana şi să mai mănânce. Stare de plăcere şi de putere pe care o induce lumea internetului-calculatorului, îndeosebi în cazul celor deja dependenţi, este uşor identificabilă de psihologi cu stările experimentate de consumatorii de droguri.

Dependenţa de internet este o boală care se poate vindeca. Demersul nu este uşor, pentru ca nu presupune desprinderea de computer ca aparat ci de întreaga lume a internetului, la care ne-am obişnuit să fim conectati.

Prin urmare calculatorul este o minunăţie la care nu trebuie să renunţăm, trebuie sa fim atenţi însă cum şi cât îl folosim. Prin utilizarea acestor tehnologii fiinţa umană ar trebui să fie la locul potrivit şi să domine aceste maşinării. Depinde numai de noi dacă ne lăsăm manipulaţi sau nu de aceste noi tehnologii de comunicare şi informare.

No comments: